Loading Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

17 aprilie – Fericitul Battista Spagnoli, preot și calugăr carmelitan

17 aprilie – Fericitul Battista Spagnoli, preot și calugăr carmelitan

„Vei găsi în lectura Sf. Scripturi un remediu puternic și minunat împotriva durerii fizice și a tristeții sufletești; da, după părerea mea, niciun discurs, oricât de bine scris, oricât de elocvent, nu poate da mai mult curaj spiritului abătut, nu poate să facă să dispară atât de bine grijile. (…) am căutat refugiu pe lângă Cărțile Sfinte ca la o cetate întărită și am alergat la ele ca la un remediu imediat al durerilor sufletului; am găsit mângâierea așteptată. Nici dorința, nici speranța nu mi-au fost înșelate.”

Născut la Mantua, pe 17 aprilie 1447, Baptista a intrat de foarte tânăr în Mănăstirea Carmelitană din Ferrara, care se afla sub jurisdicția Carmelului din Mantua.

După depunerea voturilor, în 1464, și-a asumat diverse sarcini în mai multe mănăstiri, muncind cu zel la reforma vieții monastice a ramurii italiene a Ordinului Carmelitan, în care a fost ales de șase ori Vicar General, înainte de a deveni Prior General al întregului Ordin. Această funcție l-a făcut să asiste la al cincilea Conciliu din Latran (1512) care a restabilit pacea între ducele de Milano și regele Franței, Ludovic al XII-lea.

Model de virtute și de iubire față de Biserică, pentru care a căutat mereu reforma din interiorul acesteia, a făcut parte și din poeții latini cei mai marcanți ai epocii sale.

A murit în orașul natal, pe 20 martie 1516. A fost beatificat de către papa Leon al XIII-lea in 1885, pe 17 decembrie. Trupul său nealterat se odihnește în Catedrala Sf. Petru din Mantua.

(foto: A.M. Crespi – portretul Fer. Battista Spagnoli – Mantovanul)

Data

17 aprilie

Distribuie