Loading Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

SF. PROFET ELIZEU, Părinte al Ordinului Carmelitan (împreună cu Sf. Ilie)

14 iunie – SF. PROFET ELIZEU, Părinte al Ordinului Carmelitan (împreună cu Sf. Ilie)

Ucenic al Sf. Profet Ilie, Eliseu va primi mantia maestrului său și prin urmare, va deveni moștenitorul misiunii acestuia, și anume: să le amintească celor din poporul lui Israel să se întoarcă la cultul singurului Dumnezeu adevărat.

Numele său provine din ebraică: „El Yasa”, ceea ce se poate traduce prin „Dumnezeu e ajutorul meu” sau „Dumnezeu e salvarea mea”.

După profetul Ilie, Eliseu este considerat și el ca părinte al Ordinului Carmelitan. Prima constituție a eremiților de pe Muntele Carmel amintește că Ordinul își are originea în „profeții Ilie și Eliseu, locuitori plin de zel ai Muntelui Carmel”

– Eliseu a fost chemat să-l urmeze pe Ilie (1R 19,19-21)
– El pleacă pentru a-l urma și a-l servi pe Ilie. El este acela care turna apă pe mâinile lui Ilie (2R 3,11)
– Eliseu cere și primește „îndoit” spiritul lui Ilie în momentul răpirii acestuia la Cer (2R 2,13). Spiritul lui Ilie se odihnește asupra lui (2R 2,15).

În secolul al XVII-lea, carmelitanii și-au ridicat pe Muntele Carmel o Mânăstire și celebrau ocazional slujbe în „Grota lui Ilie” sau „Școala Profeților” Această grotă a devenit mai apoi moscheie iar în zilele noastre, o sinagogă. Însă pe 14 iunie, comunitatea carmelitană stabilită pe Muntele Carmel a obținut autorizația de a celebra sărbătoarea profetului Eliseu în grotă.

Data

14 iunie

Distribuie