Loading Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Sf. Simon Stock, carmelitan, superior al Ordinului

16 mai – Sf. Simon Stock, carmelitan, superior al Ordinului

„Floare a Carmel-ului, Viță Înflorită, Splendoare a Cerului, Fecioară-Mamă, Unică, Blândă Mamă, tu, care nu ai cunoscut bărbat, fiilor Carmel-ului dăruiește-le ocrotirea ta, Stea a Mării.”

Simon Stock era un eremit englez din secolul al XIII-lea. În anul 1212 s-a alăturat Ordinului Carmelitan care pătrunsese de curând in Anglia. În acea perioada, ermiții latini de pe Muntele Carmel se instalau în Europa occidentala, sub protecția regilor Angliei și Franței.

A fondat multe comunități carmelitane, în special în orașe universitare, ca Oxford, Cambridge, Paris, Bologna. A facilitat transformarea Ordinului Carmelitan dintr-unul de pustnici într-unul de călugări care trăiesc în comunitate. În 1254, el era ales superior general al Ordinului, la Londra.

Istoria și legenda fac din Simon un devotat al Fecioarei Maria, fără sa fie posibila cunoașterea precisa a circumstanțelor în care Sfântul a primit Scapularul de la Aceasta. Se spune ca aceasta s-a întâmplat ca răspuns venit la rugăciunile pentru a dobândi protecția ordinului său, greu încercat, într-o viziune, la Cambridge, pe 16 iulie 1521.

Trupul sau se odihnește azi în Catedrala de la Bordeaux. De aici, cultul sau s-a răspândit peste tot în lume, mai ales începând cu secolul al XV-lea.

Data

16/05/2018

Distribuie