Loading Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Sfântul Kuriakose-Elias al Sfintei Familii, preot, călugăr carmelitan desculţ

3 ianuarie – Sfântul Kuriakose-Elias al Sfintei Familii, preot, călugăr carmelitan desculț, co-fondator și Prior general al congregației Carmelitanilor Sfintei Fecioare Maria Neprihănite.

Kuriakose-Elias Chavara s-a născut la Kainakary, sat din statul Kerala, în India, pe 10 februarie 1805. Intrat la Seminar în 1818, a fost ordinat preot în 1829.

Împreună cu alți câțiva preoți, membri ca și el în Biserica syro-malabară în 1831, va fonda, la Mannanam, prima mănăstire a congregației afiliate Carmelitanilor Desculți, Carmelitanii Sfintei Fecioare Maria Neprihănite (CMI). Pe 8 decembrie 1855, depune voturile de carmelitan desculț, împreună cu alți 10 însoțitori. Apoi va colabora, împreună cu un frate Italian, Leopold Beccaro ocd, la fondarea ramurii feminine a congregației, Surorile Maicii Carmelului (CMC), în 1866.

Numit vicar general al Bisericii syro-malabare în 1861, se va dovedi un mare promotor al unității Bisericii, opunându-se energic schismei generate de Tomas Rokos (trimis al patriarhului oriental al Mesopotamiei) și rămânând fidel Romei. Apoi își va consacra restul vieții reînnoirii spirituale a comunității syro-malabare.

Om de rugăciune, se va remarca prin iubirea către Isus în Sfântul Sacrament și pentru devoțiunea sa cu totul deosebită pentru Maria, Fecioara Neprihănită.

Și-a încredințat sufletul lui Dumnezeu la Koonammavu în 1871, la 66 de ani, în faimă de sfințenie. Rămășițele sale pământești au fost mutate la Mannanam, în biserica mănastirii Sf. Iosif, în 1889.

A fost beatificat de papa Ioan Paul II pe 8 februarie 1986 și canonizat de papa Francisc pe 23 noiembrie 2014.

Data

3 ianuarie

Distribuie