Loading Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Solemnitatea nașterii Sfântului Ioan al Crucii, reformator al Ordinului Carmelitan

Astăzi, 24 iunie, în Solemnitatea nașterii Sf. Ioan Botezătorul, noi carmelitanii desculți nu putem să nu amintim în familie și nașterea sfântului nostru Părinte, Sf. Ioan al Crucii (24 iunie 1542).

Sfântul reformator al Carmeluliui a moștenit de la Înaintemergător, nu numai numele ci și rigoarea ascetică: „El trebuie să crească, iar eu trebuie să mă micșorez” exclamă Sf. Ioan Botezătorul (In 3,30) – „Pentru a ajunge să fii totul, să nu vrei să fii nimic” este răspunsul Sf. Ioan al Crucii.

Ți în ambele cazuri nu este vorba de asceză de dragul ascezei ci destinată întâlnirii mistice și nupțiale cu Cristos: „Mirele este cel care are mireasă; dar prietenul mirelui care e prezent și îl ascultă tresaltă de bucurie la auzul vocii Mirelui” spunea despre sine Sf. Ioan Botezătorul (In 3,29) – toată opera Sf. Ioan al Crucii, și în mod special Canticul Spiritual, e presărată de sfaturi și învățături pentru sufletul-mireasă, pentru ca acesta să se poată întâlni în cele din urmă cu Mirele său, Cuvântul lui Dumnezeu. În fine, amândoi au trebuit să plătească cu persecuția și cu prigoana, extrema coerență și integritate a mărturiei date cu însăși viața lor.

Mai multe despre Sf. Ioan al Crucii: aici, pe site-ul nostru

 

Data

24 iunie

Distribuie