SURORILE
Acestea sunt surorile carmelitane prezente în România:
Surorile Contemplative de aici aparțin ramurii feminine ale Carmelului Terezian, al Ordinul Carmelitanilor Desculți, reformat de Sfânta Tereza de Avila în 1558.
Această Comunitate a venit în Romania în 2006, de la Pecs, Ungaria, unde multe fete de origine din Transilvania, au plecat să depună voturile de călugărițe carmelitane contemplative. Astfel, după chemarea adresată lor de episcopul Gyorgy Jakubinyi, la 1 Octombrie 2006 era inaugurată Mânăstirea de la Sângiorgiu de Mureș, în cinsea Sf. Tereza de Lisieux.
La data de 11 martie 2015 Mânăstirea a primit autonomie jurisdicțională și prin autorizarea Romei, s-a fondat canonic Mânăstirea Sfintei Tereza cea Mică, ceea ce s-a sărbătorit cu mare bucurie pe 28 martie același an, zi în care tot Ordinul Carmelitanilor Desculți celebra al 5-lea centenar de la Nașterea Sf. Tereza de Avila.
Comunitatea numără acum 6 călugărițe, are un atelier de decorare a lumânărilor, un atelier de croitorie de haine liturgice și unul de legătorie.
http://www.karmelitakolostor.hu
Răspunzând invitației mitropolitului greco-catolic din România, Î.P.S. Lucian Mureşan, Carmelul din Saint Rémy (Franța), a pus bazele unui schit, într-o vale din Carpaţi, la Stânceni, la 14 septembrie 1994, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.
Schitul este consacrat Sfintei Cruci, care îi uneşte pe toţi creştinii în aşteptarea Învierii.
La marginea unui sat unde locuiesc ortodocşi, catolici şi protestanţi, schitul este un loc de rugăciune pentru Unitate.
Mânăstirea în rit bizantin Sfântul Ilie de la Saint-Remy (Coted’Or) a fost înființată de către 4 călugărițe carmelitane desculțe, printre care și Maica Maria-Elisabeta a Sfintei Treimi, în 1974. Aceasta s-a făcut cu toate aprobările episcopilor catolici și ortodocși și este întemeiată canonic ca și Carmel, sub jurisdicția Ordinariatului pentru catolicii orientali din Franța, respectiv a episcopului de Dijon.
Schitul de la Stânceni este organizat conform Regulii primitive a Carmelului, iar surorile trăiesc în chilii separate și se întâlnesc pentru rugăciune într-o mică biserică din lemn, consacrată Schimbării la Față. Masa și activitățile comunitare au loc într-o căsuță principală. O casă de oaspeți permite găzduirea câtorva pelerini.
http://schitulstanceni.blogspot.ro/
Congregaţia Surorilor Carmelitane ale Sfintei Tereza din Torino a fost întemeiată pe 6 iulie 1894 în Dieceza de Torino (Italia) de Giuseppina Operti, care a devenit mai târziu Maica Maria a Îngerilor, a cărei beatificare este în curs.
Congregaţia aceasta a aderat la decretul pontifical în iunie 1941. Numele de Carmelitane ale Sfintei Tereza exprimă uniunea spirituală cu Carmelul.
O aleg şi o venerează pe Sfânta Fecioară Maria ca Maică şi Patroană, îi au pe Prorocul Ilie, pe Sfânta Tereza a lui Isus, pe Sfântul Ioan al Crucii şi pe toţi Sfinţii Carmelitani ca exemplu de o viaţă dedicată ascultării Cuvântului Domnului, întro viaţă de rugăciune şi contemplare, de unde trebuie să izvorască serviciul lor către Biserică.
CONGREGAȚIE întemeiată de SF. FRANCISCO PALAU y QUER, ocd
Aceste surori își propun să trăiască în armonie între viața contemplativă și viața apostolică.
În România au venit în 2002, și în prezent comunitatea acestora numără 4 surori. Ele încearcă zilnic să-și reînnoiască bogăția spiritualității proprii, colaborând cu instituții civile și congregații, împărtășind fiecare din dimensiunile care constituie carisma lor: Rugăciunea-Contemplație, Fraternitatea, Slujirea-Misiune și Maria, Fecioara Contemplației.