Acasă > Mânăstire > Concepția Arhitectonică
CONCEPȚIA ARHITECTONICĂ
Austeritatea ordinului și simplitatea din arhitectura tradițională românească se potrivesc de minune dar simplitatea detaliului nu înseamna eliberarea totală de ornament ci punerea lui în valoare.
Complexul Monahal de la Snagov este un lăcaș de cult al călugărilor din Ordinul Carmelitanilor Desculți, un ordin contemplativ călugăresc catolic cunoscut prin austeritatea sa. S-a dorit a fi un concept inspirat din arhitectura tradițională româneasca dar reconsiderat, modernizat, adaptat nevoilor actuale.
Dorința beneficiarului a fost de a elimina ca impediment asocierea detaliului de arhitectura cu simbolurile religioase și de a construi totul în spiritul locului fără a-l profana in vreun fel. Regăsirea și asumarea arhitecturii tradiționale a fost un câștig, o experiență extraordinară.
Austeritatea ordinului și simplitatea din arhitectura tradițională românească se potrivesc de minune dar simplitatea detaliului nu înseamnă eliberarea totala de ornament ci punerea lui în valoare. Un joc de alb și negru al fațadelor înnobilate de lucrătura lemnului, o lucrătura inspirata din meșteșugul maestrului dulgher. Capul de cal, simbol al măiestriei, este laitmotiv al detaliului la șarpantă, consolele încadrează ferestrele și impun un ritm, stâlpii masivi din lemn exprima forță iar forma șarpantei liniștește prin curgerea ei.
Un turn, mânăstirea, casa de oaspeți și biserica; împreună adunate nasc doua curți. Una ritualica, o claustru destinat exclusiv călugărilor, cealaltă, mai mare, având rol de regrupare, de liniștire spirituala, odihna sub poala blânda a bisericii.
Arh. Tudor Rădulescu