7 august – Sf Albert de Trapani (Sicilia), preot și călugăr carmelitan
Născut la Trapani în sec. XIII, intrat în Carmel foarte devreme, Albert și-a petrecut întreaga viața în Sicilia, unde a și murit, în jurul anului 1307, în mănăstirea din Mesina. Iubirea pentru curăție și fidelitatea față de rugăciune sunt trăsăturile principale ale fizionomiei sale spirituale. Predicator foarte bun, va deveni Provincialul Siciliei în 1296. Se știe despre el că făcea miracole încă din timpul vieții; iată de ce, încă imediat după moartea sa, cultul său s-a răspândit foarte repede și a devenit foarte popular, legenda completând astfel istoria.
Începând din 1346 o capelă i-a fost dedicată în Mănăstirea de la Palermo. În diverse Capitole Generale, pornind de la cel din 1375, i-a tot fost propusă Papei canonizarea lui Albert.În Capitolul din 1411 s-a anunțat că Oficiul Sfântului era gata.
În 1457, Papa Calixt III autorizează verbal (Vivaë vocis Oráculo) celebrarea cultului său
Este canonizat pe 31 mai 1476 de către pp Sixt IV.
Și în Ordinul Carmelului, Sfântul din Messina a fost foarte venerat, fiind, împreună cu Sf. Angelo al Ierusalimului, considerați adevărați protectori.
Și Sf. Tereza de Avila, Reformatoarea Ordinului avea o devoțiune particulară față de acest Sfânt. Iată ce scrie în capitolul 40,13 din „Viața” sa:
„Odată, în timp ce mă rugam în fața Sfântului Sacrament, mi-a apărut un sfânt (după unii exegeți, cum ar fi Pr. Jeronimo de San José, era Sf. Albert de Trapani; alții spun că ar fi vorba despre un sfânt dominican – cf. Pr. Gracian, sau iezuit – cf. Pr. Ribera) […]. Deschise o carte mare pe care o avea în mâini și îmi spuse să citesc cele câteva cuvinte ce erau scrise acolo. Erau caractere groase și foarte lizibile, care spuneau: Temporius futuris florebit hac Religio, multi erunt martyres in ea. – În viitor, acest ordin va înflori și va avea mulți martiri.”
Se spune că Sfânta a povestit această profeție fericitei Ana a Sf. Bartolomeu.