9 august – St. Teresa Benedicta a Crucii (Edith Stein) – evreică, filosof, călugăriță carmelitană desculță, martiră.
„Mântuitorul Tău stă pe Cruce în fața ta, cu inima deschisă. Și-a golit tot sângele din ea pentru a câștiga inima ta. Dacă vrei să Îl urmezi…”
Edith Stein s-a născut la Breslau pe 12 octombrie 1891, într-o familie evreiască. În timpul adolescenței, își pierde convingerile religioase și la un moment dat cochetează cu ateismul. Studiile universitare strălucite au făcut din ea un filosof remarcat de profesorii și colegii ei.În scurt timp, lectura vieții Sfintei Tereza de Avila va aduce adevărul în inima și spiritul ei. Începând cu Botezul, în 1922, viața sa spirituală se va aprofunda și va influența și activitatea ei de profesoară și educatoare.La 42 ani, în 1933, intră în Carmel-ul din Koln, sub numele de Sora Tereza-Benedicta a Crucii.
Pe 2 august 1942, este arestată în timpul rugăciunii, chiar în capela mănăstirii din Echt, Olanda, (unde se refugiase împreună cu sora ei Rosa, în 1938). Oferindu-și viața ca jertfă de ardere-de-tot pentru poporul său, Israel, ea moare ca martiră a credinței creștine într-o cameră de gazare din lagărul din Auschwitz, pe 9 august 1942, în plină persecuție nazistă.
De o inteligență și o cultură excepționale, numeroasele sale scrieri dovedesc o mare credință și o profundă spiritualitate.
Ea a fost beatificată la Koln de către Sf. pp Ioan Paul II, pe 1 mai 1987, pentru „eroismul vieții sale și moartea de martir al credinței”. Biserica o cinstește ca pe „o fiică a lui Israel, care în timpul persecuțiilor naziste, a rămas unită, prin credință și iubire, cu Domnul Isus Cristos, crucificat, precum o catolică adevărată și cu poporul său, precum o evreică adevărată.” Această predică a pp Ioan Paul II arată recunoașterea importanței poporului evreu și a tradiției ebraice în viața Edithei Stein.
Va fi mai apoi canonizată tot de pp Ioan Paul II pe 11 octombrie 1998 și proclamată co-patroană a Europei pe 1 octombrie 1999.